majanduspoliitika

Majanduskriis kestab veel, kadunud töökohti on 81186

Täna ilmus minu artikkel Eesti majanduskriisi järgsete aastate palkade ja töökohtade arvu kohta. Tulemus oli kurb. Oleme lähemal masu aegadele kui sellele eelnenud headele aegadele (osaliselt buumi aegadele).

Selle aasta I kvartalis esitati maksuametile 527599 inimese tulumaksu deklaratsiooni. Veel 2009. aastal oli see olnud 564542 inimest. Muidugi võib keegi nüüd öelda, et me pole ju enam 2010. aasta põhjas kui näitaja oli vaid 502042 aga see on valitsuse truudus. Hoolimata Andrus Ansipi valitsuse tegevusest või siis just selle tõttu, on viimase kahe aastaga töökoha saanud siis umbes 25 tuhat inimest.

Maksuameti andmed 5 aasta I kvartalis keskmise brotopalga, mediaani ja töökohtade üldarvu kohta.  Andmed: Maksuameti pressiteated, graafik Virgo Kruve

Maksuameti andmed 5 aasta I kvartalis keskmise brotopalga(€), mediaani(€) ja töökohtade üldarvu kohta (palgatöötajaid, mõõtkava paremal). Andmed: Maksuameti pressiteated, graafik Virgo Kruve

Nagu on näha graafikult, siis keskmine brotopalk on tõusnud kooskõlas töökohtade arvu vähenemisega. Seda saab tõlgendada vaid nii, et need kellel on töökoht säilinud, peavad ära tegema ka töölt vallandatute osa.

Palkade üldsumma on külmunud

Selle aasta esimese 3 kuuga teenisid Eesti palgatöötajad kokku vähem raha kui samal ajaperioodil 4 aastat tagasi. Väljamaksete kogusumma 18 764 miljonit krooni oli kõrgem kui 2007. aasta 16 919 miljonit krooni ja lähenes 2009. aasta summale 18 944 miljonit krooni, see aga pole võrreldavgi 2008. aasta 20 304 miljoni krooniga. Eesti palgatöötajad saavad kaupadele ja teenustele kulutada sama suure summa kui 3 aastat tagasi. Arvestades hinnatõuse, maksude ja aktsiiside tõstmisi, siis elame kasinamalt kui 2009. aastal. Pole vist lohutus, et 2010. aastaga võrreldes on nüüd meie inimestel kulutamiseks 16,6% suurem üldsumma palgatulu.

Ma olen loomult optimist, aga rahva petmine ilusate valedega majanduse taastumisest tuleks lõpetada, sest maksuameti lehel on tõde alasti.

Kogu artikkel on loetav aadressilt https://www.virgokruve.com/813/majanduskriisist-sai-uus-normaalsus/

Eriti rahul olen selle võrdlusega, et maksuameti lehel on tõde alasti. Ansipism saab kesta, sest nad kasutavad Statistikaameti hinnangulisi numbreid keskmise palga ja tööl käivate inimeste (tööhõive) kohta aga maksude tasumine tegelik elu. Need on faktid, mitte kreekastunud statistikute soovmõtlemine.

Artikli lõpus on ära toodud ka Maksu- ja Tolliameti pressiteadete aadressid, et igaüks saaks neid ise lugeda ja numbreid võrrelda, koos omapoolsete järelduste tegemisega. Kui mõni neist linkidest peaks nüüd muutuma kättesaamatuks, siis on põhjus teadagi milles – ansipismi tsensuuris. Mul on neist ka koopiad ehk sellised numbrid olid avaldatud ja mul pole isiklikku vimma praeguse valetava valitsuse vastu, vaid mind on vihaseks ajanud valetav valitsus, mille valesid ma siis Eesti ametnike esitatud numbritega paljastan.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga