inimesedpoliitika

Suurbritannia noorte mässamise põhjus oli politsei tapetud Mark Duggan

Suurbritannia hiljutiste rahutuste puhul tuleks meeles pidada, et need said alguse pärast politsei poolt maha lastud Mark Duggan´i matuseid. Politsei on tunnistanud, et nende esialgne ajakirjandusele antud info ei olnud täpne. Näiteks väideti, et mustanahalise mehe ja politsei vahel läks tulistamiseks, milles sai 1 politseinik viga ja hukkunud mees tulistas politseid esimesena. Nüüd on selgunud, et 4. augustil ei tulistanud ta auto peatanud politsei suunas, kuigi tal oli laetud relv autos ja ekslikud olid ka teated haavata saanud politseiniku kohta, keda tulistas teine politseinik, mitte Mark Dougan.

Ballistic tests later found that a bullet which lodged itself in one officer’s radio was police issue. /…/

Mr Duggan had been carrying a loaded gun, but it had no evidence the weapon had been fired./…/

(Mark Duggan) father of four died from a single gunshot wound to the chest.

Allikas http://news.sky.com/skynews/

Tõlge:

Ballistilised testid tuvastasid hiljem, et ühe politseiniku raadiosse tunginud kuul oli politsei kasutatav.

Hr. Duggan kandis laetud relva aga (politseil) pole tõendeid relvast tulistamise kohta.

(Mark Duggan) nelja lapse isa suri ainsast kuulihaavast rinda.

Sellele järgnesid reedel matused ja protestid, mis levisid Tottenham´i kesklinnast ka teistesse Londoni linnaosadesse ja seejärel umbes kümnesse linna üle riigi. Kokku kestis protest ligi nädala.

Politsei ja poliitikud tegid kõik, et ajakirjandus saaks kajastada kinnisvara ja sõidukite hävitamist aga jätsid algse põhjuse praktiliselt tähelepanuta. Selleks oli briti politsei, kes tappis 1 lasuga mustanahalise mehe ja seejärel püüdis üldsust eksitada, justkui oleks tegemist olnud alles tema tulistamise peale reageerimisega. Samuti võimendati meedias “kohutava kuriteona” ühe 20-aastase indoneeslase peksmise järgset röövimist, mille kohta oli youtube video ja seda näidati siis massimeedias. Selle eesmärk oli jällegi halvustada noori ja näidata neid kui vargaid ja vägivallatsejaid.

Antud juhul tehti vähemusele kahekordselt liiga. Esiteks politsei poolne seaduste rikkumine ja autojuhi surnuks tulistamine. Teiseks püüdis politsei näidata, et ohver oli neid rünnanud ja nad olid sunnitud relva haarama.

Lõpetuseks 29. aastase Mark Duggani foto eelpool viidatud artikli juurest sky.com lehelt.

Algsed protestid politsei toime pandud mõrva vastu kasvasid laiaks noorte mässuks, mida kasutasid varastamiseks ja põletamiseks ära ka saamahimulised noored, kes sellega määrasid kogu järgneva arutelu. Noorte rahunemise põhjuseks oli ka ühe hiljem hukkunud noormehe isa palve, et noored säilitaksid rahu ja keegi teine enam ei hukkuks. Kokku oli ohvreid 5, kellest 3 hukkusid rüüstajate poolt autoga üle sõitmisel ja 2 inimest said pussitada.

Kui siit midagi õppida, siis politsei vajab paremat väljaõpet. Võimalik, et neilt tuleks ka relvad ära korjata, siis nad vähemalt ei tapa ega põhjust suurt kahju aasta pärast toimuvale olümpiale.

Lisatud 24.04.2017.

Sky artikkel ja foto ei ole enam kättesaadav. Mundris tapjate ohver ei ole enam mäletatav.

One thought on “Suurbritannia noorte mässamise põhjus oli politsei tapetud Mark Duggan

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga