inimesedpoliitika

Londoni rahutuste aastapäev

4. august 2012 on ka Londoni politsei poolt noore mehe tapmise aastapäev, mille järel puhkesid ka teistesse linnadesse levinud noorte mässud. Nende mahasurumise järel esitati süüdistus 3,5 tuhandele inimesele, kellest valdav osa oli alla 26 aastased. Vaid 6% süüdi tunnistatutest olid üle 40 aasta vanad.

Täna oli sellel teemal ka Sky kanalil juttu, et majanduslik olukord pole mässanud piirkondades leevenenud (töökohtade vähesus, väiksed sissetulekud). BBC, Euronews ja Soome ning Eesti telekanalid seda ei meenuta. Kõik on muidugi olümpia lainel.

Ballistilised testid tuvastasid hiljem, et ühe politseiniku raadiosse tunginud kuul oli politsei kasutatav.

Hr. Duggan kandis laetud relva aga (politseil) pole tõendeid relvast tulistamise kohta.

(Mark Duggan) nelja lapse isa suri ainsast kuulihaavast rinda.

See 29 aastase mehe mõrv pole ka rohkem kui aasta hiljem täielikult läbi uuritud. Politsei on tulemuste avaldamist aina edasi lükanud ja nüüd on tähtaeg juba 2013. aasta ehk siis järgmine aasta. Paneb tõesti mõtlema, et mida on uurida rohkem kui 18 kuud. Tõde tuleb ju välja, et Londoni politsei sooritas mustanahalise mehe mõrva. Ilmselt inimlikel põhjustel, näiteks ebapädevusest ja mitte käsku täites. Seda võiks ka tunnistada ja paluda inimeste käest andeks, mitte aga suruda seda maha teistest teemadest rääkides või lihtsalt inimestele vanglakaristusi määrates.

Kusagil Inglismaa ühiskonnas hõõgub viha valgete politseinike ja mustanahaliste immigrantide või nende järeltulijate vahel, kes on riigi hüvedest kõrvale tõrjutud ja elavad kõige vaesemates ja vägivaldsemates piirkondades. Muidugi võib väita, et vägivald ongi immigrantidele omane (tulevad siia varastama ja abirahadest elama, neid tuleb vähendada, oli konservatiivide loogika) aga minu arvates on selle põhjustanud vaesus ja töötus. Kuidagi tuleb ju inimesel elus püsida. Söögi saab veel supiköögist aga eluaseme eest tuleb ka kuidagi maksta.

Lõpetuseks olgu meenutatud, et Londoni politsei põhjustas ka ühe G20 tippkohtumise ajal rahumeelse mööduja surma. Sellest olen ka kirjutanud 5. mail 2011:

“Inglise politseinik jäi süüdi meeleavaldaja tapmises G20 kogunemisel”

Teisipäeval tegi Suurbritannias kohus otsuse, et politseinik Simon Harwood´i on süüdi 2 aastat tagasi G20 tippkogunemise ajal tänaval kõndinud Ian Tomlinson´i ebaseaduslikus tapmises. Samuti leidis kohus, et politseinik kasutas “ülemäärast ja ebamõistlikku” jõudu Ian Tomlinsoni batooniga (politsei nui) löömisel, kuigi ta ei kujutanud mingit ohtu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga